HET TOT STAND
KOMEN VAN HET OORLOGSMUSEUM

Het Oorlogsmuseum Ossendrecht is een privémuseum, opgericht door Jan de Jonge. Jan heeft zijn hele leven (geb. 1943) souvenirs van de tweede wereldoorlog verzameld. Het verzamelen begon in en om het huis in Zeeland, maar ook bij zijn grootouders in Brabant. Het verzamelen is een ware passie geworden. Van het begin af aan heeft Jan er plezier in gevonden en heeft hij anderen laten genieten of ‘griezelen’ van zijn verzameling. In de beginjaren gebeurde dit vooral in de vorm van herdenkingstentoonstellingen. Deze hield hij in plaatsen als Goes, Middelburg, Vlissingen, Dordrecht, Klundert, Eede, IJzendijke, Den Haag, Breskens, Utrecht, Westdorp, Hoogerheide en Amsterdam, maar ook in Belgische plaatsen als Essen en La Gleize.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De familie De Jonge woonde in het dorp Sinoutskerke, in de buurt van Goes, op een klein boerderijtje. Nadat Jan stopte met zijn baan in het onderwijs is hij langzamerhand een museum op gaan bouwen in de schuur aan zijn huis. Samen met enkele vrijwilligers heeft hij jaren aan het museum gewerkt en is hij doorgegaan met het verzamelen van nieuwe objecten. De staat van de schuur ging echter achteruit en uiteindelijk was renovatie noodzakelijk. Uitbreiding en herbouw waren toen niet mogelijk en er moest uitgekeken  worden naar een nieuwe locatie. In het fotoalbum kunt u ook foto’s vinden van het museum in Sinoutskerke.

 

De schoonouders van Jan woonden op dat moment in Ossendrecht. Hier werd gezocht naar een huis met museumruimte. Deze werd ook gevonden, in de vorm van het voormalige Katholiek Militair Tehuis bij de Koningin Wilhelminakazerne, ook wel legerplaats Ossendrecht genoemd.

Het opnieuw opbouwen van het museum bleek nog niet zo eenvoudig als het leek. De eerste jaren is Jan bezig geweest het museum enigszins naar wens in te richten. Gelukkig had hij hierbij hulp van vrienden en vrijwilligers.

 

Het museum is nu min of meer klaar. Het is uiteindelijk niet de bedoeling om van het museum een massa-attractie te maken. Het is de bedoeling dat het een museum is waar weliswaar niet zo veel mensen komen, maar waar de bezoekers een persoonlijke en wat ons betreft gezellige en leerzame rondleiding kunnen krijgen. Een rondleiding kan op aanvraag verzorgd worden in het Engels, Duits, Frans of Pools.

 

Voor mensen die nog meer willen weten over de strijd die in de omgeving van het museum gewoed heeft en over de slag om Antwerpen en de Schelde kunnen wij een zogenaamde ‘Battle Tour’ verzorgen. Hierbij bekijken we ter plaatse monumenten en slagvelden. Voor meer informatie hierover kunt u terecht op de pagina ‘Battle Tour’.

 

Kleinzoon Kevin Haver is met de website begonnen op zijn 18e jaar. Het is nu professioneel opgezet en uitgebreid door Budget Media Design Goes.

Volg ons op social media